19 April 2011

TUTORIAL : SCROLLBOX :)

Assalamualaikum ! :)



Ngeee , time nak final ni pun aku menyempat buat tutorial sikit . ngee . Aku bukan selalu pun buat tutorial . Wee . Okay , tadi Farah Diyanah ada tanya aku cara nak buat SCROLLBOX . Ape tu scroolbox ? Macam ni laa scrollbox .
Yang di atas ni lah yang dinamakan Scrollbox . Apa fungsi nya ? Fungsi dia , jimat ruang di BLOG korang . Taklah makan ruang kan , if korang nak letak gambar sesiapa , lagi-lagi korang suka letak gambar boyfriend korang tuh . Ngee , aku pun sama . Ehh , tapi gambar parent aku yang sentiasa dirindui tu tak dilupakan okayy . ahhaha . xD


Okay , STEP 1 . Korang LOG-IN , then , bila di DASHBOARD , korang click Design .



Step 2 , Korang click Add a Gadget . Ehem , kat page element tau . Jangan kat Edit HTML pulakk .


Step seterusnya macam biasalahh , terus click kat HTML/JavaScript tuhh . wee~~


Then , korang COPY/PASTE Code berikut . =)
(tekan butang ctrl dan C secara serentak ye untuk COPY .)

<div style="border: 1px solid rgb(153, 255, 255); overflow: auto; width: 250px; height: 320px; text-align:; "> <a href="<HTML CODE GAMBAR KORANG" /></a>

<br/> TEXT KORANG  </div>


Kemudian , korang SAVE ! SIAPPP !!!

Selamat mencuba kawan-kawan ! =)


LIKE dan KOMEN adalah HAK ANDA
TERIMA KASIH DAUN KELADI

18 comments:

Alid said...

best tutorial ni !!
=)

Najwaa Malikk said...

@Alid : ehhehe , best kott . apa lagi ? Cuba jela ! :)

Photophobia eyraa ! said...

kak najwa . camne nak carik url gamba ekhh ? kalau gamba nyee dlm PC ?

Najwaa Malikk said...

@Photophobia eyraa ! : URL gambar , awak boleh amik dari Photobucket . LOG IN Photobucket , then , amik URL gambar dari situ :)Kalau dari PC , upload ke Photobucket , then amik URL gambar tu , okay ? :D

Faraa . said...

hmmmmmmm :'( tak jadi lahhh :'(

Najwaa Malikk said...

@Fara , tang mana yang tak jadi ?

Faraa . said...

Kan kene masukkan yrl gamar from photobucket kann ? bila dah paste url tuu , tetiba tgk kat scrolbox tu kosongg :'(

Najwaa Malikk said...

@Faraa : huh ? awak amik URL kat mana ? Amik Direct link ke apa ?

aTeN i_nur said...

najwa...cam ne nk wat home tu sume kat blog n cam ne nk letak fb twitter sume kat tepi cam blog najwa???cam ne???

Najwaa Malikk said...

@aten i_nur : hee dear , wawa dah buat da pun psl apa yang awk nak tuh . =) baca ini . http://wawathegewdix.blogspot.com/2011/03/tutorial-icon-untuk-website.html

Faraa . said...

a'aa . knp ? kene amek kt link laen eh ?

Najwaa Malikk said...

@Faraa : tak lah , mmg kena ambik kat Direct Link tu jea . :)

ahmad hafiz fazrin said...

hye najwa...soryyy laa sgt2 i xfhm la mcm mne nak buat nii....siyes mnx tlg ajar lgi skli bolehh x??

ahmad hafiz fazrin said...

xfhm lol ;((

Najwaa Malikk said...

ahmad hafiz fazrin : okay , wawa dah ubah balik code kat atas tu . so , follow slow-2 okay ? =) sorry :)

ahmad hafiz fazrin said...

najwa,maaf nk tny lgi skli...


mksd HTML CODE GMBR KRG hfz xfhm mcm mna too??and kt photobucket too,ade tls nme najwa malik,too pn mmg kna copy jgak ke???

iekasayang said...

yeah !! mau cuba buat ,

Najwaa Malikk said...

ieka : yeahh , goodluck :)